7 tips voor beginnende investeerders

Tips voor startende investeerders
Schrijf uw beleggingen mentaal af
Feiten en cijfers over succes en mislukkingen van startups vliegen rond. Sommigen zeggen dat 7 van de 10 faalt, sommigen zeggen 9 van de 10. Sommigen zeggen dat startups in accelerators minder/meer kans hebben om te mislukken, sommigen zeggen dat startups met blauw in hun logo een veel hoger/lager succespercentage hebben dan startups met rood in hun logo, enzovoort… Deze markt staat nog in de kinderschoenen en het is een hele uitdaging om verstandige statistieken samen te stellen. Ik durf echter te concluderen dat de kans groter is dat een startup zal mislukken dan dat het zal slagen. Dit betekent voor investeerders dat ze voor elk startend bedrijf een grotere kans hebben om hun investering te verliezen dan om geld te verdienen. Een goed rendement op een startup-portefeuille komt voort uit het behalen van een paar grote hits in uw portefeuille. En die hits kunnen even duren om te realiseren, en ze zijn relatief zeldzaam. Dus het eerste advies dat iemand u zou moeten geven: investeer alstublieft alleen geld dat u kunt missen. U moet bereid zijn om uw investering mentaal af te schrijven wanneer u begint.

 1. Leer de financiële instrumenten te gebruiken die zijn ontworpen voor startup-investeringen
  Mensen die een startup-investering overwegen, zijn meestal bekend met hoe normale aandelen en obligaties werken. In de wereld van startup-investeringen is er echter een reeks unieke financiële instrumenten die u moet leren gebruiken. Vooral convertibles worden de norm. Converteerbare aandelen of converteerbare leningen hebben verschillende voordelen ten opzichte van gewone aandelen of leningen. Let nu op de volgende alinea:
  Kort gezegd is een convertible een lening die in de loop van de tijd rente oploopt en uiteindelijk wordt omgezet in aandelen. De conversie vindt plaats tijdens het zogenaamde kwalificatie-evenement: meestal de eerste grote investeringsronde in aandelen. Bij deze conversie krijgen de converteerbare beleggers de aandelen tegen de prijs die in deze investeringsronde wordt gebruikt. Natuurlijk hebben ze hun geld veel eerder geïnvesteerd, en dus krijgen ze een vooraf afgesproken % korting op die prijs. Vaak zit er ook een limiet aan de maximaal te hanteren aandelenkoers, voor het geval het aandeel echt ‘door het dak’ is gegaan.
  Nou, als je niet begreep wat er in de laatste alinea werd geschreven, is het waarschijnlijk een goed idee om jezelf meer te leren door online te gaan of iemand te vinden die het je kan uitleggen. Als je niet weet wat wordt bedoeld met rente, korting, limiet en een kwalificerend evenement, dan heb je misschien wat basiskennis die je waarschijnlijk nodig hebt wanneer je besluit te investeren in startups. Als u de mechanismen van startup-beleggen niet begrijpt, loopt u het risico teleurgesteld te worden. De rente, korting, limiet en kwalificerende gebeurtenis zijn de basis van een convertible. Zelfs als je de basis onder de knie hebt, komen dan de details! Ik zal hieronder één voorbeeld uitwerken om te laten zien wat de impact van een ‘specifiek’ kan zijn:
  De vraag die beleggers in convertibles vaak stellen is: hoeveel % van de aandelen zal ik mogelijk ontvangen als mijn convertible converteert? Stel dat de belegger € 100.000 heeft geïnvesteerd en op het moment van de conversie is de waardering van de startup € 1.000.000. Het is verleidelijk om te denken dat je 100.000 krijgt gedeeld door 1.000.000 = 10.00%. Dit is niet correct en ik zal uitleggen waarom. Wanneer convertibles worden omgezet in aandelen, moet de startup eerst nieuwe aandelen maken! Het totaal moet dus worden verhoogd met het aantal nieuwe aandelen dat moet worden gecreëerd, oftewel 1.100.000. Het totale % aandeel dat de belegger zal ontvangen is dus 100.000 / 1.100.000 = 9,09%. Hierna zullen de nieuwe investeerders nog steeds aandelen moeten krijgen: hun investering was waarschijnlijk de kwalificerende gebeurtenis die de conversie veroorzaakte. Deze extra aandelen zullen je % verder verlagen: je weet niet met hoeveel, want dat hangt af van de grootte van die investeringsronde. Als je had verwacht 10% te krijgen, maar uiteindelijk 9,09% of zelfs minder krijgt, zul je teleurgesteld zijn.
  De details van due diligence
 2. Dus je komt in contact met een startup, je hebt het team ontmoet en ze hebben hun 2 minuten durende elevator pitch gedaan. Stel je bent razend enthousiast over het bedrijfsidee en het team, en je buikgevoel zegt dat je moet investeren in deze startup. Dit is het moment om het rustig aan te doen. Zet je enthousiasme opzij en bekijk de details nauwkeuriger. Enkele details waar je altijd naar moet kijken:
 3. Hoe is de cap-tabel geformaliseerd, of zijn er veel kleine of inactieve aandeelhouders?
 4. Heeft het bedrijf schulden die ze mogelijk niet kunnen terugbetalen?
 5. Is er een mede-oprichter/aandeelhouder die niet meer actief is en moet worden uitgekocht?
 6. Is er een aandeelhoudersovereenkomst met een sterke anti-verwaterings- of liquidatievoorkeur?
 7. Zijn alle relevante IP-adressen en URL’s eigendom van het bedrijf? Als ze IP-licenties hebben: hebben deze voldoende lengte en reikwijdte?
 8. Je hebt misschien nog nooit van sommige van deze termen gehoord: het klinkt misschien als tovenarij. U kunt een ervaren advocaat vinden om u te helpen, maar nogmaals, er kan een rekening worden gepresenteerd. Een manier om hoge kosten te voorkomen is om andere engelen te zoeken die al eerder met dezelfde problemen te maken hebben gehad. Omring jezelf met investeringsvrienden die je om hulp kunt vragen. Misschien kunt u er een gewoonte van maken om samen met hen te beleggen. Het uitbreiden van je netwerk is cruciaal! Elk bedrijf is anders en elke startup heeft zijn eigen details die u moet begrijpen en waar u een goed begrip van moet krijgen. Over het algemeen is het lezen van hun informatiememorandum een ​​snelle manier om informatie over een startup te krijgen. Niet alle startups produceren een Info Memo. Maar als ze er een hebben geschreven, en ze hebben er wat ervaring/professionele hulp bij gehad, dan is dit vaak een goed uitgangspunt. Anders moet u de informatie zelf verzamelen.
 9. Zet een goede informatiestroom op
 10. Als u gewend bent te beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven, dan bent u gewend om de dagelijkse koers van een aandeel en al het laatste nieuws online te kunnen zien. Bij startup-beleggen is dit niet mogelijk. Een meer hands-on mentaliteit is nodig. Startups werken hard en elk moment dat ze met investeerders praten om updates te geven, betekent dat ze kostbare tijd verliezen die ze aan hun bedrijf zouden kunnen besteden. Tegelijkertijd moet de startup een relatie opbouwen met zijn investeerders. Vertrouwen bouw je niet in een oogwenk op. Ik raad startups dan ook aan om vanaf het begin één keer per maand updates te sturen. Als ze slim zijn, zullen ze de updates gebruiken om advies, introducties en ondersteuning te vragen. En als u een slimme belegger bent, staat u klaar om die steun te geven.
 11. Let op: ook al sturen ze maandelijks updates, de kwaliteit van de updates kan per startup verschillen. Niet alle startups hebben communicatie- of financiële experts in huis die perfect verzorgde financiële en strategische presentaties kunnen sturen. Als ze dat zouden doen, zou ik me afvragen of ze hun tijd niet beter aan het bedrijf konden besteden. Heb je concrete vragen: stel ze. Zolang u goede ideeën aandraagt ​​en oprecht constructief bent, worden uw e-mails op prijs gesteld.
 12. Over het algemeen: startups communiceren een beetje anders. Het is voor u als belegger erg belangrijk om op de hoogte te blijven. Voordat u besluit te investeren, kunt u de startup vragen om een ​​voorbeeldupdate te sturen en afspraken te maken over updates waar u zich prettig bij voelt.
 1. Wees klaar voor een langdurige relatie
  Ik raad aan om alleen in startups te investeren als je het spannend en leuk vindt. Als u snel geld wilt verdienen, moet u waarschijnlijk opnieuw nadenken. Starten met beleggen is iets voor de lange termijn. De meeste startups zijn de eerste paar jaar cashflow-negatief, wat betekent dat ze meer verliezen dan ze verdienen. Ze verbranden investeringen in de hoop op een dag geld te kunnen verdienen en een winstgevend bedrijf te creëren. Pas daarna kunnen ze hun vroege investeerders belonen via een exit. Er is altijd een mogelijkheid om uw startup-investering te verkopen voordat het bedrijf een exit bereikt, maar de liquiditeit is laag. Er is nog geen actief handelsplatform waarop vraag en aanbod van startup investeringsposities wordt aangeboden. Ook als u aandelen heeft in een startup, kunt u uw aandelen vaak niet meteen aan iemand verkopen. Het is gebruikelijk dat de rechtspersonen zo zijn ingericht dat u uw aandelen eerst aan uw medebeleggers moet aanbieden. In deze blogpost zal ik niet te veel in detail treden. Maar nogmaals: als dit allemaal nieuw voor je is, zoek dan alsjeblieft een manier om meer kennis over dit onderwerp te krijgen.
  Iets anders dat ik wil benadrukken, is dat het succes van uw investeringen niet alleen afhangt van het kiezen van goede bedrijven. Het gaat er ook om wat u na uw investering toevoegt aan het bedrijf. Je ondersteunt het bedrijf vanuit je netwerk en persoonlijke ervaring. Word dus na het beleggen niet te passief. Bij een startup draait alles om het hebben van een mindset die gericht is op het ontdekken en benutten van kansen. U, als investeerder in een startup, kunt hetzelfde doen. Als je een potentiële leverancier of een potentiële klant tegenkomt, vermeld dan dat je een startup kent die voor hen interessant kan zijn. Investeerder zijn betekent eigenlijk ambassadeur zijn.
 2. Diversifieer uw portefeuille
  Het belangrijkste nieuws is simpel: verspreid uw portfolio. Gooi niet al je geld in één startup. Vaak zie ik investeerders kleinere bedragen inzetten in 5 tot 10 bedrijven. Voor elk bedrijf is er een relatief groot risico dat het bedrijf helemaal zal falen, hoe goed het er ook uitziet. Door een bredere portefeuille te hebben, is uw portefeuille niet ‘alles of niets’ zoals met slechts een enkele investering. U moet natuurlijk niet in zoveel beleggen dat u ze niet meer kunt bijhouden. Je kunt klein beginnen. Wanneer u begint met uw eerste startup-investeringsportefeuille, kunt u ervoor kiezen om 1.000 euro te investeren in 5-10 verschillende startups. Op die manier kun je meer ervaren en kijken of je het leuk vindt, zonder een enorme hoeveelheid kapitaal bloot te leggen. Zodra uw vertrouwen groeit, kunt u grotere vervolginvesteringen aanbieden aan uw favoriete bedrijven.
 3. Vraag om advies en volg engelentrainingen
 4. Met alles in het leven, als je het nog niet eerder hebt gedaan, zul je het waarschijnlijk niet meteen perfect doen. Starten met beleggen is een vaardigheid die je kunt leren. Wees altijd op je hoede om meer te leren en probeer jezelf te onderwijzen. Voor elk onderwerp is het waarschijnlijk dat u een expert kunt vinden die meer over die specifieke kwestie weet dan u. Misschien heb je vrienden die al eerder hebben geïnvesteerd en waarvan je kunt leren. Er zijn ook plaatsen die engelbeleggingstrainingen aanbieden. Deze vind je online bij een angel investment platform, maar ook bij bijvoorbeeld startup accelerators. Als je meer angels leert kennen, kun je je potentiële investeringsmogelijkheden delen, van elkaars kijk op zaken leren en misschien besluiten om als syndicaat te investeren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *