10 VAN DE MEEST UNIEKE FESTIVALS VAN NEDERLAND

 1. Amsterdam Dance-evenement
  Wanneer: oktober

Amsterdam Dance Event, of ADE, is een vijfdaagse elektronische muziekconferentie en festival dat elk jaar in oktober in Amsterdam, Nederland, wordt gehouden. ADE is gemakkelijk een van de toonaangevende elektronische muziekplatforms ter wereld, vergezeld van het grootste clubfestival dat het hele spectrum bestrijkt en gebruikmaakt van elk elektronisch subgenre. Elk jaar kiest de conferentie focuslanden of -regio’s om zich op te concentreren op het gebied van muziek, aanstormend talent, technologie en hun algemene dansmuziekscene. Er zijn DJ cook-offs, masterclasses en de nieuwe ADE Playground met meer dan 20 pop-up evenementen, verrassende optredens van top DJ’s, speciale productlijnen, filmvertoningen en kortingen in winkels en bars!

 1. Bloemencorso Zundert Bloemenfestival
  Wanneer: september

Het grootste bloemencorso ter wereld, Bloemencorso, wordt volledig gemaakt door vrijwilligers. Elk jaar op de eerste zondag van september organiseert het stadje Zundert de parade. De massieve praalwagens die de parade vormen, zijn gebouwd door gehuchten, kleine gemeenschappen van bouwers die drie hele maanden hard werken om het klaar te krijgen. Omdat de bloemen vers moeten zijn, kunnen ze pas ongeveer een week voor de parade worden aangebracht. Tot dit jaar namen zeventien buurtschappen deel aan het festival, die elk hun eigen praalwagen bouwden, die met veel trots werd tentoongesteld. De parade van 2015 stond geheel in het teken van Van Gogh, wat leidde tot een enorm spektakel dat eigenlijk best groots was.

 1. Cannabisbeker
  Wanneer: november

Cannabis Cup is mogelijk het beroemdste/beruchtste festival van Amsterdam dat de persoonlijke teelt en het gebruik van marihuana promoot. Dit vijfdaagse evenement neemt je mee op reis door de wereld van wiet. De Cannabis Cup werd in 1987 opgericht door een Amerikaanse activist, Steven Hager (die een vrij sterke pleitbezorger is geweest voor de legalisering van marihuana), en is wat we zouden noemen een modern oogstfeest waar stoners en hennepenthousiastelingen samenkomen om te ervaren en te leren over hun favoriete tijd van vroeger. Op het festival kun je verschillende soorten wiet proeven, seminars bijwonen over legalisatie en heerlijk eten voor je munchies!

 1. Terschellings Oerol Theaterfestival
  Wanneer: juni

Terschellings Oerol Festival creëert locatiespecifieke theater- en kunstprojecten op een klein eiland en is een van de meest vooruitstrevende theaterfestivals ter wereld. Het eiland Terschellings is sinds 1982 omgetoverd tot Oerol, een uniek natuurlijk podium voor dans, theater, straattheater, muziek en site-specific kunstinstallaties. De shows creëren ontzagwekkende ervaringen en zijn geconceptualiseerd om te passen bij de omgeving. Ze zijn zowel gemeenschappelijk als intiem, dus terwijl je daar bent, kun je misschien een strijkkwartet in ondergoed onder een boom op één plek zien, een modern dansgezelschap tegen de achtergrond van de oceaan, of een aangrijpend toneelstuk in een historische schuur. Het is betaalbaar, toegankelijk en absoluut elk beetje tijd en geld waard.

 1. Roodharigendag
  Wanneer: september

Roodharigen van de wereld verenigen zich op Roodharigendag of Roodharigendag, een speciaal aan hen gewijd festival. De stad Breda in Nederland organiseert het meest eigenzinnige kleine festival, toegewijd en georganiseerd voor alle roodharigen over de hele wereld, samen met hun niet-roodharige tegenhangers, partners, vrienden en familie. Dit massale gemberfeest heeft een aantal behoorlijk coole evenementen opgeleverd, zoals muziek, een speeddating-evenement, een scootertour en een modeshow met het prachtige Nederlands-Afrikaanse model – Sterra Vlamings. Gekke outfits, fototentoonstellingen en heel veel plezier wordt beleefd op dit festival, waar roodharigen hun etniciteit, prachtig haar en leuke persoonlijkheden vieren.

 1. Amsterdamse Gay Pride
  Wanneer: Augustus

Dit is eigenlijk een van de grootste openbare festivals in Amsterdam, en ook een van de bekendste gay pride-festivals ter wereld. Amsterdam staat bekend als hoog op de lijst van Europa’s meest LGBTQ-vriendelijke steden, en elk jaar komen 150.000 mensen naar het hoogtepunt van het festival – de Canal Parade. Een honderdtal extravagant versierde boten varen door de grachten van de stad, waardoor het de enige drijvende gay pride ter wereld is. Met straatdisco’s, openluchttheatervoorstellingen, een filmfestival, een sportprogramma en de langverwachte feesten is dit festival een knaller. Iedereen is welkom op dit feest.

 1. Stap in het Arena Graffiti-festival
  Wanneer: juni

Jaarlijks tonen meer dan 200 graffitikunstenaars hun kunsten op een van de grootste graffitifestivals van Europa. Voor de editie 2015, gehouden in de Berenkuil (“berenkuil”) over de hoofdweg in Eindhoven aan de Insulindelaan, kwamen artiesten van over de hele wereld: Spanje, Australië, Italië, VK, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Nederland, en het resultaat was geweldig. Dit festival heeft zijn stempel gedrukt op een aantal muren in Eindhoven. Met een heleboel spannende dingen die gebeuren, duurt het festival tien dagen op rij en is de stad volledig in de ban van hiphop en breakdance, skateboarden en BMX, graffiti en straatkunst.

 1. Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen
  Wanneer: Augustus

Dit festival is eigenlijk een internationale competitie voor vuurwerk, en de resulterende show zal je vol ontzag achterlaten. Teams en vuurwerkproducenten uit verschillende landen reizen naar Scheveningen, een schilderachtige kleine badplaats in de buurt van Den Haag om hun talent en vindingrijkheid te laten zien. Vier dagen lang is de nachtelijke hemel gevuld met een prachtig vuurwerk van alle soorten, en duizenden toeschouwers verzamelen zich om deze levendige en uitbarsting van lawaai en licht te aanschouwen. Er zijn elke avond twee shows en de winnaars worden op de derde avond bekendgemaakt. de strandcafés hier hebben het beste uitzicht op het vuurwerk en zijn meestal vol op de dagen van het festival.

 1. Koningsdag (Koningsdag)
  Wanneer: april

Nederlanders verwelkomden hun eerste mannelijke monarch sinds 1890 – Koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Al decennia lang vieren de Nederlanders Koninginnedag op 30 april. Vanaf volgend jaar krijgt het festival een nieuwe naam (Koningsdag). Day_ en een nieuwe datum (27 april), maar de festiviteiten blijven vrijwel hetzelfde. De jaarlijkse viering van de verjaardag van de vorst in Amsterdam is een Nederlandse traktatie die niemand mag missen. In een stad die bekend staat als laks met wetten, zijn deze 24 uur hebben praktisch geen regels.De straten komen tot leven met enorme vlooienmarkten (je mag alles verkopen zonder vergunning), picknicks, concerten en nog veel meer!

 1. Internationaal Filmfestival Rotterdam
  Wanneer: januari-februari

Dit is een filmfestival dat je absoluut moet bijwonen, vooral als je van bioscoop houdt. Het festival staat bekend om het aantrekken van een publiek dat uit allerlei soorten mensen bestaat, omdat de bioscoop diversiteit bevordert en een relatie opbouwt tussen regisseurs en kijkers. Afgezien van rode loper-evenementen en vertoningen, zijn er ook mogelijkheden voor het publiek om zich te mengen met filmmakers. Het festival toont een aantal van de beste lokale en internationale cinema, en de films gaan door met concurreren op grotere festivals. De Nederlandse geest van niet-oordelen en diversiteit komt tot uiting in de manier waarop het festival wordt uitgevoerd, en als je op dat moment in Rotterdam bent, mag je dit niet missen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *